Magyar festménybe csomagoltak

Posted 03 június 2012 | DESIGN,Művészet   

Magyar festménybe csomagoltak egy bécsi irodaházat

 

Fehér László – Társaság című festménye díszíti szeptember közepéig a bécsi Ringturmot. A Wiener Städtische Versicherungsverein és a Vienna Insurance Group közös projektje a művészet tornyává varázsolja Ausztria első irodaházát.

A bécsi Ringstraße-én álló irodaházat, a Ringturmot idén ötödik alkalommal csomagolják 4.000 négyzetméternyi műalkotásba. Ezúttal Fehér László Munkácsy- és Kossuth-díjas festő és grafikus kapott megbízást a Wiener Städtische Versicherungsverein művészeti akciójának kivitelezésére.

„Fehér elkötelezettsége a Ringturm bevonása iránt egyben hitvallás is a határokon átnyúló kulturális csere mellett, melyet konszernünk is intenzíven támogat“ –hangsúlyozta dr. Günter Geyer, a Vienna Insurance Group vezérigazgatója. „Ezáltal a közép- és kelet-európai régió összetartozását is erősítjük. Műve a barátság és összetartozás megnyilvánulása, mely értékeket biztosítónk is különösen fontosnak tart.“

A kortárs magyar festészet kiemelkedő alakja kontúrrajzos képeiben az alapvető emberit tükrözi vissza. Redukált színvilágú festményeinek különlegessége a körvonalakkal jelzett formák és a fotórealista részletek harmonikus egyensúlya. A „Társaság“ című mű geometriai alapjait a biztosító robusztus székhelye adta, a figurákat pedig átjárja a fény, a levegő és a főként közép- és kelet-európai történelmi háttér, melyben élnek. „A Ringturm azt a hatást kelti, mintha magában hordozná az elmúlt 60 év történelmét. Művészként olyan absztrakt formarendszert kerestem, amely 1950 és 1990 között bármely évtizedre jellemző lehet és ugyanakkor még ma is aktuális“ – avat be Fehér az alkotói folyamatba.

Az Erich Boltenstern által tervezett épület nemcsak mérföldkő az osztrák építészetben, de a bécsiek számára egyben a modern Ausztria szimbóluma is, hiszen 1955-ben egy hónappal az osztrák államszerződés aláírása után adták át. Ezzel az egyezménnyel ért véget az ország második világháború utáni, tíz évig tartó négyhatalmi katonai megszállása és Ausztria visszanyerte teljes függetlenségét és önrendelkezési jogát.

 

(forrás: Oktogon Architecture-Design)

 

-via-

Comments are closed on this post.