Old Sparky

Posted 01 június 2012 | MOZAIK   

………..avagy a villamosszék nyomában

Ki gondolná, hogy az  a ”Menlo-parki varázsló” alkotta meg, akinek a nevéhez a szénszálas izzó feltalálása is kötődik, és épp azért, hogy humánusabb módot találjanak az akasztásnál.

Davis Bennett Hill,  New York-i kormányzó ötlete nyomán- az amúgy halálbüntetés ellenes – Thomas Alva Edison készíttette el alkalmazottjával Harold P. Brown-al. Hillnek ugyanis elnöki ambíciói voltak és a népszerűségének növekedését várta az új ötlettől. Edisonék váltóáramot használtak a szerkezethez, annak ellenére, hogy ő az egyenáram propagálója volt. Rossz nyelvek szerint azért, hogy riválisa, a váltóáramot felfedező George Westinghause nevéhez kössék a gyilkoló gépet. Ha így történt, Edison  jól számított, mert a kivégzetteket évekig úgy emlegették az emberek, hogy a  ”meg-westinghouse-oltak”. Edison utóbb csak annyit ismert be: “én csak hozzájárultam egy technika javításához, humánusabbá akartam tenni a halálos ítéletek végrehajtását.”

Az állatkísérletek után Hill, 1888. június 4-én jogszabályt hozatott, ami kimondta: New York államban a kivégzés villamosszékkel történik. A háttérben olyan társadalom állt, amely össze szerette volna egyeztetni az igazságszolgáltatást az emberiességgel, a büntetést a részvéttel.
1890. augusztus 6-án hajtották végre  az első ilyen fajta kivégzést a New York állam északi részén lévő Auburn városka börtönében. William Kemmler zöldségárust gyilkosságért ítélték el. A fegyenc székbe kötött testébe 1780 voltos áramot vezettek, aki többszöri, több percig tartó áramütés után,  szörnyű kínok közepette  halt meg.

“William Kemmler ma reggel az auburni börtönben a legfelháborítóbb módon halt meg. Kivégzése szégyen a civilizációra nézve”- írta a New York Times 1890. augusztus 7-i száma.

Hill végül is nem lett elnök, ám sokan elektromos gyilkosnak nevezték.

Az Old Sparky (Öreg Szikrás) névre keresztelt székben több száz embert végeztek ki, köztük a Rosenberg házaspár mindkét tagját: Ethelt és Juliust is.

-via-

Comments are closed on this post.