A legendás Michelin csillag története

Posted 29 május 2012 | MOZAIK   

Sokan elképzelni sem tudják, mi köze lehet egy francia gumigyártó vállalatnak a világ legkiválóbb éttermeihez, pedig a válasz egyszerű.

Edouard Michelin több mint száz évvel ezelőtt feltalálta a cserélhető szelepes autógumit, majd testvérével, Andréval együtt kitűnő éttermek és hotelek címével bővített térképeket adtak ki, így próbálván ösztönözni az autósokat, hogy tegyenek kitérőket, és ezzel is koptassák autójuk Michelin gumiját.

Közérthető, könnyen követhető útleírásokkal és praktikus utazási tanácsokkal segítették első olvasóikat, az úttörő autósokat.  Ebben az időben Franciaországban körülbelül  2400 autótulajdonos volt.

A kezdetekben Párizs központú térkép és útikalauz csupán a környező városokhoz vezető autóutakról szolgáltatott adatokat. A Michelin ezért arra bátorította olvasóit, hogy gyűjtsenek további információkat, leginkább a hotelek terén. A későbbi kiadásokban a kötet már értékelte is a benne szereplő szálláshelyek minőségét és ellátását, és külön jelölte a Francia Autóklub által is ajánlott helyeket.

1904-től már nemzetközi útikalauzokat is kiadtak. Hamarosan Svájc, Olaszország, Belgium, Hollandia, Luxemburg, az Egyesült Királyság, illetve számos más ország is külön kötetet kapott. A több országra vonatkozó, éttermeket és hoteleket összegyűjtő könyv először 1919-ben jelent meg.

A társaság jelenleg a ViaMichelin leányvállalatán keresztül digitális formában is elérhetővé teszi térképeit, valamint ajánlja a listázott éttermeket. Az útikönyvek szinte egész Európára vonatkozóan kaphatók, de 2010-től már New York és San Francisco éttermei, illetve szállodái is külön kiadványban szerepelnek.

Külön öröm számunkra, hogy 2010 óta Budapest is büszkélkedhet Michelin csillagos éttermekkel.

2010-ben, a Gerendai Károly tulajdonában lévő Costes Étterem,  Nicolas Rafael Delgado  vezette konyhája kapott Michelin csillagot.

2011-ben a Vörösmarty téren található Onyx Étterem teljes mértékben magyar konyhával és magyar séffel, a 11 éves szakmai múlttal rendelkező Szulló Szabinával kapta meg a legkiválóbbaknak járó elismerést. Az Onyx csapata 7 éve változatlan. Szulló Szabina  is ez óta dolgozik az étteremben.

A 2011-es Európai Michelin Kalauzban 1771 éttermet és 1557 szállodát értékeltek. A frissített rangsor szerint Európában jelenleg 15 háromcsillagos, 58 kétcsillagos és 284 egycsillagos étterem van.

A 20. század folyamán a Michelin csillagok a kulináris tökéletesség nemzetközi szimbólumaivá váltak, és ez a 21. században sincs másképp.

-via-

Comments are closed on this post.