Muriel Barbery: A sündisznó eleganciája

Posted 21 május 2012 | MOZAIK   

Egy csúnya, ám de rendkívül művelt házmester, egy gazdag családba született koravén 12 éves, és egy „outsider” japán, a főszereplője Muriel Barbery legújabb regényének. A Casablancában született írónő második regénye mesterien mutatja be az álcázás magasiskoláját, érdekesen, szórakoztatóan, frivolan lebilincselő stílusban.

Párizs, Grenelle utca 7, egy magánpalota, nagypolgári luxuslakásokkal. Olyan hely ez, ahonnan 27 éve nem költözött el senki, és ahol alap sznobnak lenni, mert ebben a közegben csak a külsőségek dominálnak. Aztán meghal valaki, és a beköltöző új lakó, aki nem mellesleg japán, és aki átlát a szitán, jól megkavarva az eseményeket, felbolygatva ezzel hőseink eddig jól álcázott életét, és aki kultúrájából, és mentalitásából adódóan elindítja a változások lavináját.

Ebben a közegben dolgozik immár 27 éve Renée, az ötvenes éveiben járó, csúnya kövér, tyúkszemes házmesternő, aki szegény sorból származik, aki alig járt iskolába, de rendkívüli intelligenciájának köszönhetően nagyon sokat olvas, mindennek utána jár, ezáltal roppant műveltségre tett szert. Műveltsége magaslatairól lenézi a gazdag sznob lakók felületes életét. Kedvencei az orosz írók, a holland festők, a japán filmesek, és a filozófia, de nem veti meg az igényesebb kommersz filmeket sem. Reggel felveszi a nem túl barátságos, ám de udvarias házmesternő álarcát, akit nem kedvelnek ugyan, de eltűrnek, mert a munkáját maradéktalanul ellátja.

Páran azért  mentesülnek megvetése alól, ezek közé tartozik a regény másik főszereplője Paloma az ötödikről, aki egy nagyon gazdag család lánykájaként éli a társadalmi rangjának megfelelő tizenévesek  életét, és akit szintén nagyfokú intelligenciával áldott meg a teremtő, de ő is álcát hord. Lesújtó véleménye van világról, ez alól szülei sem kivételek, tökéletesen látja a társadalmi igazságtalanságokat, és azt tervezi, hogy tizenharmadik születésnapján felgyújtja a lakásukat és öngyilkos lesz.

A regény harmadik főszereplője az új lakó, aki egyáltalán nem illik a nagypolgári miliőbe, Ozu úr ugyanis japán, és a kulturális különbségekből adódóan más szemmel nézi a dolgokat, nem az álarcokat látja, hanem embereket. Jól meg is kavarja ezzel hőseink életét, akik kénytelenek levetni álarcukat, mely egyszerre jó és izgalmas, de ez mellett nagyon kényelmetlen és nagyon fájdalmas is………..

Muriel Barbery

1969-ben született Marokkóban, Casablancában. Filozófiai doktorátust szerzett, majd a caeni egyetemen tanított filozófiát. 2000-ben megjelent első regénye az  Egy kis csemege, mely azonnal elnyerte Franciaországban a Legjobb Inyenc Regény Díját.  Hatalmas közönségsikert aratott. 2006-ban megjelent második regénye is A sündisznó eleganciája, amely elnyerte a Könyvesboltok/Könyvesboltosok Díját  és több, mint egymillió példányban fogyott el csak Franciaországban.

A könyv hatalmas világsikerének köszönhetően Muriel Barbery egyetemi állását felmondva Kiotóba költözött és azóta is ott él.

-via-

Comments are closed on this post.