Protokoll

Posted 03 február 2012 | Ajánló,Művészet   

 

 

A Protokoll akár egy valódi „True Story” is lehetne, hiszen a történet alapja egy napjainkban élő szingli negyvenes férfi útkeresése és belső vívódása, melyhez adott minden dramaturgiai kellék is: siker, pénz, kapcsolatok, gyönyörű nők, izgalom, intrika, némi erotikával fűszerezve.  Ez a korunk szellemében és nyelvén, igényesen megírt mai történet műfaját tekintve is különlegesnek számít a maga nemében, hiszen egy regényt olvashatunk versben elbeszélve. A mű kulcsfigurája Mátrai Ágoston, egy jó családból származó, művelt, sármos, biztos anyagi háttérrel rendelkező, jóképű, negyvenes, nőfaló „szingli” sok baráttal, aki az élet és Budapest minden finomságának avatott ismerője, aki nem mellékesen minisztériumi hivatalnok.

Mátrai Ágoston minisztériumi hivatalnok ugyan, de nem az a „csinovnyik” fajta aktakukac, hanem a Külügyminisztérium Protokollfőnöke. Minden nő álma, igazi városi flaszterkoptató, az a tipikus „macsó” férfiember, kissé bohém, aki ettől függetlenül imádja a természetet, De mit kezd a felelősséggel, a szorongásaival, a zárt életével, és legfőképp vajon milyen nőről álmodik, belefér-e az eddigi életébe az egyszerű halandó parlamenti gyorsíró lány…….

Nőügyek, hivatali intrikák, fontos munkaügyek tanúi lehetünk, miközben nagyszerű városportrék bontakoznak ki lelki szemeink előtt, Jeruzsálem, New York, Brüsszel de mind ez hatalmas Budapest-körképbe ágyazva, a felső középosztály életének részletesen cizellált lát- és kórképével, a válság Európájában fölcsillanó életöröm érzéki rajzával.

Térey János (Debrecen, 1970. szeptember 14. – ) magyar író, költő, drámaíró, műfordító.

1989-től 1991-ig magyart és történelmet tanult a budapesti Tanárképző Főiskolán, majd az ELTE Bölcsészkarán. 1997–1998-ban a Cosmopolitanolvasószerkesztője volt. 1998 óta szabadfoglalkozású író. Verseit 1990-től közli az Élet és Irodalom, Nyolc verseskönyve és egy novelláskötete jelent meg. Legjelentősebb munkája a Paulus című verses regény, illetve drámatetralógiája, A Nibelung-lakópark.

Megjelent munkái:

Szétszóratás – A természetes arrogancia – A valóságos Varsó – Tulajdonosi szemlélet – Termann hagyományai – Drezda februárban – Paulus – Sonja útja a Saxonia mozitól a Pirnai térig – A Nibelung – Asztalizene  – Jeremiás avagy Isten hidege – Protokoll

Színpadi bemutatói:

A Nibelung-lakópark (Budavári Sziklakórház, 2004. Előadta a Krétakör Színház. Rendező: Mundruczó Kornél)

Asztalizene (Radnóti Színház, 2007. Rendező: Bagossy László)

Jeremiás avagy Isten hidege (Nemzeti Színház, 2010. Rendező: Valló Péter)

-via-

 

Share

Comments are closed on this post.