Martin Munkácsi – Fotóművész

Posted 02 február 2012 | Művészet   

 

Korának egyik legnagyobb és legjobban fizetett fotózsurnalisztája volt az 1896-ban  Kolozsváron született Munkácsi Márton, alias Martin Munkácsi. Első sikereit  Budapesten érte el, ahol a Pesti Napló munkatársaként dolgozott. Igazi karrierje azonban  Berlinben kezdődött,  és New York-ban teljesedett ki. Olyan híres magazinoknak dolgozott mint a Berliner Illustrirte Zeitung, a Harper’s Bazaar, a Life vagy a Ladies’ Home Journal. Sportolókat, táncosokat fényképezett. Ő volt az, aki kiszakította  a divatfényképészetet a műterem falai közül, és hitelesen, sajátos látásmóddal mutatta be a kifutók világát.

 

Sikerei csúcsán 1940 és 1946 között készítette el 65 riportból álló fotósorozatát, „Hogyan él Amerika?” címmel, melyben az amerikaiak legkülönbözőbb társadalmi rétegeinek hétköznapjait mutatta be, igen mélyreható képriport keretében. Alkotói tevékenységének további kimagasló csúcspontja a hollywoodi sztárokról készült portrésorozat. Olyan hírességek álltak a kamerája előtt, mint Katherine Hepburn, Leslie Howard, Fred Astaire, Marlene Dietrich. Átütő erejű fotói, szenzációs képesszéi mély benyomást tettek a kor nagy fotóművészeire, Henri Cartier-Bressonra és Richard Avedonra is. Látványos divatsorozatai a modern, sikeres, önálló és dinamikus nyugati nagyvárosi asszony képét is erőteljesen befolyásolták.
A változó köz ízlés és a média átalakulása következtében művészete hamarosan feledésbe merült, és világhírű sztárfotós szegényen és méltatlanul elfeledve hunyt el 1963 júliusában New York-ban.

2005-ben a hamburgi Internationales Haus der Photographie – Deichtorhallen kiállítási csarnokban, majd 2006-ban a berlini Martin-Gropius-Bauban rendeztek nagyszabású retrospektív kiállítást, amely méltán emelte vissza a magyar származású művészt a fényképészet történetében őt megillető helyre.

 

 

-via-

Comments are closed on this post.