JÜ HUA: Testvérek

Posted 16 január 2012 | Ajánló   

 

JÜ HUA: Testvérek

(regény)

Pergő, lendületes cselekmény, szívszorító helyzetek, vicces, burleszkbe illő anekdoták, szexuális szabatosság  jellemzi Jü Hua, James Joyce-díjas művét.

E nagyszabású, szinte enciklopédikus mű története Kínában, nem sokkal a “Mao-féle kulturális forradalom” előtt veszi kezdetét, és mintegy 50 évet átölelve ugyanott zárul.

A történetbe egy visszaemlékezés folytán csöppenünk, amint a jelenkori Kína egyik leggazdagabb embere Kopasz Li,  arany WC csészéjén ülve elmereng eddigi életén. A regény tulajdonképpen egy életre szóló barátság története  egy, a kényszerűség szülte nem vér szerinti testvérpárról. A két félárva fiú, szüleik házassága révén lel testvérre egymásban, és a vérzivataros időknek köszönhetően, ez a kapocs erősebb lesz a vér szavánál, a szerelemnél és felülkerekedik a történelem sodrán…..

Átélhetjük általuk, – szinte magunkénak érezve –  a Janus arcú kommunizmus rémtetteit, amit “kulturális forradalom” címkéjű qipao-ba csomagolva nyomtak le a társadalom torkán. Szemünk láttára foszlik szét a kétezer éves hierarchikus, hagyományos közösségi kapcsolatokra épült társadalom, – a Mao-i személyi kultusz részeként, –   kvázi egy “új rend” érdekében. Tanúi lehetünk megaláztatásoknak, kínzásoknak, gyilkosságoknak, anyagi és  érzelmi nyomornak. Az idők persze változnak, és ennek köszönhetően  megtapasztalhatjuk  azt  is, hogy Mao halálát követően  miként épül fel egy új, gazdasági világhatalomra törő Kína, a maga sajátos társadalmi berendezkedésével.

– via –

Comments are closed on this post.