Egy újságíró vallomásai 1936-ból – G. B. Shaw

Posted 27 szeptember 2011 | MOZAIK   

 

Szeretem időnként lekapni a polcról valamelyik könyvbe fűzött múltszázad eleji újságokat tartalmazó kötetemet. Kivétel nélkül minden alkalommal találok benne valami számomra  érdekes történetet. Nem volt ez másként  most sem.

Hegedűs Ádám,  korának  ”sztár” újságírójaként számos hírességgel készített riportot.  Az alábbi történetet egy 1936-ban megjelent újságban találtam:

Egy újságíró vallomásai 1936-ból

Hegedűs Ádám London

Részlet

1929 novemberében Georg Bernard Show-t interjúvoltam meg londoni lakásán. Show nagyon kevés interjút adott és nem is reméltem, hogy szóba áll velem, de a szerencse Hevesi Sándor személyében jelent meg Londonban, kinek köszönhetően nagy izgalommal készülhettem a Show-val történő beszélgetésre.

Azt határoztam el, hogy adok az interjúnak egy kis irodalomtörténeti zamatot, mert Show-ról nem kevesebb, mint ötszáz különféle történet keringett Londonban és az egész világon.

Nagyon kedvesen fogadott és beszélgetni kezdtünk. Elképzelésemnek megfelelően rákérdeztem a következő nem rég hallott történetre.

Egy híres színésznő levelet írt Önhöz, melyben többek között a következők szerepeltek:

„Ha engem vesz feleségül, gyermekeink örökölni fogják az én szépségemet és az Ön eszét.”

Az Ön válasza a legenda szerint a következő volt:

„Jó gondolat asszonyom. De képzelje el, mi lenne, ha gyermekeink az én szépségemet örökölnék és az Ön eszét”

Show jót nevetett a történeten, és azt a megjegyzést tette, hogy tényleg megtörtént az eset, de az illető nem színésznő volt, hanem világhírű, angol táncosnő. (Akkoriban nem akartam feszegetni a kérdést, mert az illető még életben volt, de valószínű, hogy a szerencsétlen sorsú Isadora Duncan volt az eset hőse)

-via-


Comments are closed on this post.