Ajánló

Ghymes együttes: Ki vigyáz

A Ghymes együttes olyan felvidéki magyar zenészekből alakult a Nyitrai Pedagógiai Főiskolán 1983-ban, akik előtte rockot, komolyzenét, régi zenét játszottak. 

Első táncházaikat és népzenei koncertjeiket a Nyitra melletti Gímes (régi írással Ghymes) községben rendezett ifjúsági táborban tartották, innen ered a Ghymes név, amit 1984-ben vett fel a zenekar. Zenéjük magyar, közép- és kelet-európai gyökerekből táplálkozik. A népzenei alapok, a saját alkotó elképzelések és improvizációk alapján kialakult az egyedi hangzásviláguk, a Ghymes-zene. A zenekar alapító tagjai a Szarka testvérek: Gyula és Tamás, akik 2011. március 14-én megosztott Kossuth-díjban részesültek.

https://www.youtube.com/watch?v=JNLftZ2LVok

   

A fotóművészet születése

Szépművészeti Múzeum

 

Az érdeklődők még július 1-ig megtekinthetik a Szépművészeti múzeumban a Fotóművészet születése című tárlatot.

A piktorializmus fotográfiai korszaka mérföldkő a fényképészet történetében. (tovább…)

   

I. Gere Jazz Fesztivál

Villány, Június 15-16

 

A jazz zene, az igényes gasztronómia és a kiváló borok kedvelői június 15-16-án Villányba látogatnak, ahol egy exkluzív rendezvényen várja őket az I. Gere Jazz Fesztivál. (tovább…)

   

Törés

Egy igazi pszichológiai macska-egér hajsza a zseniális tervező-mérnök és az ambiciózus helyettes kerületi ügyész között az Oscar díjas Sir Anthony Hopkins és a Kísérleti gyilkosság című filmből megismert Ryan Gosling főszereplésével. (tovább…)

   

Mr Nobody

 

Az életünkben sok nehéz döntést hozunk…….

Itthon művészfilmek akkora sikere biztosan nem volt, (legalább is mostanában) mely képes lett volna megtölteni egy erre szakosodott filmszínházat. (tovább…)

   

Atlantisz könyvsziget

Az ember hajlamos megfeledkezni dolgokról, és elfelejti a jól bevált mondást, miszerint ………„Járt utat a járatlanért el ne hagyj!” ……..Részben köszönhető ez a minket körülvevő reklámhadjáratoknak és nem utolsó sorban a médiának, de előbb utóbb rájövünk, hogy „Nem minden arany ami fénylik”. (tovább…)

   

Szerhij Zsadan: Depeche Mode

 

“Amikor tizennégy voltam, és megvoltak a magam nézetei az életről, életemben először berúgtam. Mint az atom. Nagyon meleg volt, a fejem fölött kék mennyország úszott; feküdtem és haldokoltam a csíkos matracon, még ráinni se tudtam, azon egyszerű oknál fogva, hogy csak tizennégy voltam, és még nem tanultam meg ráinni.”

Így kezdődik ez az 1993 nyarán, Harkov ipari külvárosában játszódó, történet valahol két korszak (a kommunista és a posztkommunista), két kultúra (az ukrán és az orosz) és két életkor (a kamasz- és a felnőttkor) között, a senki földjén. A kelet-ukrán író érezhetően önéletrajzi ihletésű könyvének főszereplői tizenkilenc éves fiatalok, a Kommunista Vászja, Tengerész, Karburátor, a dagadt, pária Kakaó, és a többiek, akik különösebb cél nélkül részegen és bedrogozva teng-lengenek a már szétrohadt rendszer kulisszái között, a szétlopkodott, látszattevékenységet folytató gyárakban és a reménytelen vidékre döcögő vonatokon. Leginkább a csempészett vodka és a marihuána tölti ki mindennapjaikat. A mindvégig pergő cselekményű és stílusbravúrokkal teli regény erejét a néha már-már bohózatszerű, abszurd komikum és a tájból és a szereplőkből áradó, ijesztő üresség különös keveréke adja.

Miért épp Depeche Mode a címe? Mert a totál részeg fiúk épp egy éjjeli rádióműsort hallgatnak, mely a zenekar történetéről szól, de  nem csak hallgatják, be is telefonálnak a stúdióba……………..

-via-

   

100 történelmi tévhit, ……….

Hahner Péter: 100 történelmi tévhit, avagy amit biztosan tudsz a történelemről – és mind rosszul tudod

Tegyük a kezünket a szívünkre, ha betérünk egy könyvesboltba, az esetek 99%-ban nem rohanunk egyből észt vesztve a történelem kategóriáknál található könyvek felé, mert a történelemről általában iskolai emlékek ugranak be elsőként, a magolás a számonkérések, hogy melyik király, uralkodó, diktátor mikor élt, milyen események kapcsolódnak a nevéhez……és még hosszan sorolhatnám. (tovább…)

   
Page 1 of 212»