Stílusakadémia – Szecesszió

Posted 08 június 2012 | DESIGN,Művészet   

A szecesszió 19. sz. végén 20. sz. elején született mozgalom, amely elvetette a korábbi merev akadémizmus művészetét és a historizmust.

 

 

Az irányzat követői, – képző- és iparművészet területén alkotó művészek – , kiknek törekvése a nagymértékű stilizálás, a növényi vagy geometrikus mintákra építő hullámzó ornamentika megteremtése. Ebben az Európa különböző területein felbukkanó stílusban, festők, építészek, bútortervezők, – országonkénti más-más elnevezése ellenére – egységes világképet alkottak, melyben a hangsúly az élénk színek alkalmazásán és az “organikus” jellegű formáláson volt. Az Osztrák-Magyar Monarchiában a Sezession szót alkalmazták (ez egy bécsi kiállítási épület neve volt ez, ahol az akadémizmussal szembehelyezkedő művészek állították ki műveiket), Franciaországban az Art Nouveau, Nagy-Britanniában a modern style volt az elfogadott elnevezés. Németországban a Jugendstil, Spanyolországban a Modernismo, Olaszországban a stile floreale  és a stile Liberty, az Amerikai Egyesült Államokban pedig a Tiffany style elnevezés terjedt el.

Ez a légies irányzat csodálatos értékeket adott egész Európának. Az építészet a korábbi merev formákat elhagyva leginkább a növényi alakzatokat igyekezett stilizálni, míg a belső tér megtervezésében szintén az az organikus díszítés a szimbolikus formák játszották a főszerepet. A külső és belső tervezés egységessé vált az épületek homlokzatától a beltér kialakításán és a falak díszítésén át a bútorzatig. A képzőművészet, a festészet területén látványos, érzelem dús alkotások születtek, ennek jeles osztrák képviselője Gustav Klimt és a cseh Alfons Mucha, illetve a francia festő Henri Toulouse-Lautrec, kinek pályája még az impresszionizmusban indult.

 

 

Az építészet kiemelkedő alakjai Otto Wagner osztrák építész a bécsi szecesszió megteremtője, Hector Guimard francia építész a párizsi metróállomások megalkotója ésAntonio Gaudi katalán építész, kinek legjelentősebb alkotása a Sagrada Família Barcelona jelképévé vált. Hazánk is számos jelentős épülettel bővült, melyek nemcsak Budapesten találhatóak. Magyarországon a szecessziót elsősorban Lechner Ödön nevével kapcsolják össze, akinek többek között az Iparművészeti Múzeumot, a Postatakarékpénztár belvárosi épületét, a Törley-mauzóleumot és a kecskeméti Városházát köszönhetjük. De számos fontos épület született más építészek munkája által, mint például a szegedi Reök-palota, vagy a budapesti Moulin Rouge (eredetileg Somossy Orfeum) és a vele szemben álló Mai Manó Ház. E stílus látványos változást hozott az iparművészetben, bútorok, lakás kiegészítők és ékszerek tervezésében is.

 

 

Ebben az időben születtek olyan időtálló bútorok, mint a Thonet bútorok, vagy Louis Comfort Tiffany üvegmunkái és lámpái.
Ebből az impresszív mozgalomból született új iparművészeti stílus, az art deco.

 

forrás: (lakáskultúra)

 

-via-

5 Comments

 1. Posted by bit.ly on 30 április 19 at 4:16du.

  All sorts of investments include certain risks.

 2. Posted by Roma on 25 május 19 at 3:39de.

  Have you ever considered about adding a little bit more than just your articles?
  I mean, what you say is valuable and everything.
  Nevertheless imagine if you added some great visuals or videos to
  give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with pics and video clips,
  this site could certainly be one of the greatest in its niche.
  Superb blog!

 3. Posted by tinyurl.com on 07 június 19 at 5:39du.

  Asking questions are actually fastidious thing if you are not
  understanding something totally, however this piece
  of writing gives pleasant understanding yet.

 4. Posted by http://tinyurl.com/ on 21 június 19 at 5:54de.

  A financial advisor is your planning partner.

 5. Posted by Terrell on 17 július 19 at 6:00de.

  Pretty! This has been an extremely wonderful post.
  Thanks for supplying this info.

Hozzászólás