100 történelmi tévhit, ……….

Posted 20 május 2012 | Ajánló   

Hahner Péter: 100 történelmi tévhit, avagy amit biztosan tudsz a történelemről – és mind rosszul tudod

Tegyük a kezünket a szívünkre, ha betérünk egy könyvesboltba, az esetek 99%-ban nem rohanunk egyből észt vesztve a történelem kategóriáknál található könyvek felé, mert a történelemről általában iskolai emlékek ugranak be elsőként, a magolás a számonkérések, hogy melyik király, uralkodó, diktátor mikor élt, milyen események kapcsolódnak a nevéhez……és még hosszan sorolhatnám.

Ez az érzés oszlik el bennünk, amikor kezünkbe vesszük és belelapozunk Hahner Péter a Pécsi Egyetem professzora által viccesen, meghökkentően, egyszóval remekül megírt könyvbe. Megtudhatjuk belőle, hogy a szájhagyomány útján terjedő illúziók időnként sokkal erősebbek a történelmi tényeknél, és hogy vannak történelmi események és tények, amiket még az iskolákban tévesen tanítottak meg nekünk.

Eddig mindenki úgy tudta, hogy „Néró felgyújtotta Rómát,”  hogy „Napóleon alacsony volt.” , „A mohácsi vereségért a magyar nemesség a felelős”,  A Szent Koronát a pápa adta Szent Istvánnak” , „A guillotine feltalálóját saját gépezetével fejezték le”, „Az erényöv a középkorból származik”, „Jaltában osztották fel a világot”, „ A Bastille a zsarnokság börtöne volt”………..és így tovább, hosszan, sorolva érdekfeszítően az általunk tévesen ismert történelmi tényeket.

………és, hogy mik a cáfolatok?

..…azt megtudhatjuk ebből a nagyszerű, letehetetlen és igazán érdekes könyvből, mely olvasása végén vesszük csak észre, hogy nem volt benne egyetlen kép vagy illusztráció sem, de nem is hiányzik, mert a tartalom feledteti velünk ennek hiányát.

Jó olvasást kívánok!

-via-

Hozzászólás